2014. máj. 08., csütörtök 10:07

Sajtóközlemény (2014. május 8.)

II. Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja – Ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

A tavalyi óriási siker után 2014. május 17-én, a Millenáris Parkban, immár második alkalommal nyitja meg kapuit a Felfedezők Napja A FÖLDGÖMB magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezésében. Ebben az esztendőben a barlangkutatás áll a rendezvény középpontjában. A Kutatóexpedíciók Fesztiválján biológus, antropológus, klímakutató, vulkanológus, geográfus, régész és még számtalan tudományág kutatói hozzák testközelbe eredményeiket, a terepi kutatás világát. A látogatók a rendezvény elő­adá­sain, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, mód­szereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is.

Az ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig munkájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényünkkel ezen kívánunk változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik egymással. Ismeretterjesztő elő­adásainkon A Földgömb több szerzőjével is találkozhat az olvasó, akik most elmesélik élményeiket, bemutatják munkájukat.

Mindent a barlangkutatásról!

Magyarország "barlangnagyhatalom"! Bár világrekorderrel alig büsz­kél­ked­he­tünk, ám barlangjaink változatosságát tekintve mégis van alapja az állításnak. A magyar barlangkutatók világszerte elismerésnek örvendenek. Idén e kutatási területet szeretnék a szervezők alaposabban bemutatni sok más tudományág mellett. A Millenáris D-csarnokában a barlangkutatás standján bemutatkozik több magyar barlangász szervezet, expedíció. A nap folyamán összesen 11 előadást hallgathatnak meg neves barlangkutatóktól az érdeklődők Magyarország rejtett csodáiról, a Pál-völgyi-barlangrendszerről, a Bányász-barlangról, a József-hegyi-barlangról, de szó esik majd a világhírű Molnár János-barlangról, és a járatok kristálytiszta vize alá is merülhetünk majd gondolatban barlangi búvárok segítségével.

barlang 3 foto egri csaba

Amiért érdemes volt a 3D technikát megalkotni…

Különleges utazásnak ígérkezik két 3D-s vetítés is, mely a világhírű La Salle 3D International Team fotói segítségével 3 dimenzióban barangolhatjuk be a világ és Magyarorszság több rejtett csodáját. A kifejezetten 3D barlangi fotósokat tömörítő La Salle alkotócsoport páratlan felvételei először kerülnek bemutatásra hazánkban! Tagjai között a világ legjobb barlangi fotósai is megtalálhatók Olaszországtól Franciaországon és Kubán át Amerikáig, és még sok más helyről. A csoport tagjai rendszeresen szerveznek a világ különböző pontjaira barlangi fotós expedíciókat, melyekből később legjobb képeiket összeválogatva készítenek 3D diaporámákat. A kisfilmek között lenyűgöző felvételeket láthatunk a világ legszebb barlangjának mondott új-mexicoi Lechuguilla-barlangból, Hawai óriási méretű és különleges formavilággal bíró lávabarlangjairól, vagy Franciaország legféltettebb föld alatti csodáiról. De szerepel a repertoárban magashegyi jegesbarlangok kristálytiszta jégoszlopairól, valamint a világ legkülönlegesebb barlangi ásványairól szóló összeállítás is. Ha a filmkritikusok szerint a Gravitáció volt az egyik, ami miatt érdemes volt megalkotni a 3D technikát, akkor talán ez a másik.

barlang 5 foto egri csaba

Magyar Felfedező Nagydíj

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány ebben az évben is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő főtitkára, rendezvényünk fővédnöke ad át 13.00 órakor. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelen­tős  nemzetközi figyelmet kelt.Vajon ki volt az elmúlt évek legkiemelkedőbb hazai, terepi felfedezője? Kiderül a Felfedezők Napján!

AS felfedezoknapja 20130511 0312

A földrajz ünnepe

A Felfedezők Napja– az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! A játékosok belekóstolhatnak a magashegyi nehéz­sé­gek­be, belebújhatnak az antropológusok bőrébe, megismerkedhetnek a vul­ka­no­ló­gusok védőfelszerelésével, de akár egy robot mentőakciót is irányíthatnak. Számtalan próbatétel várja a vállalkozó szelleműeket. Aki teljesíti a hétpróbát, és a szerencse is mellé áll, akár egy utazást is nyerhet Lengyelország csodálatos hegyei közé, vagy hazaviheti a sok értékes ajándék egyikét! De aki nem nyer semmit, még mindig belekóstolhat a Pedalocafe – expedíciós kávézótricikli baris­tája által készített biokávé különlegességekbe.

AS felfedezoknapja 20130511 0074

A Világ megismerését nem lehet elég korán kezdeni, ezért rendhagyó fesztiválunkon már a legkisebbeknek is kínálunk programot. Számukra a Magyar Földrajzi Társaság standján szervezünk a témához kapcsolódóan programokat, játékokat.

A fesztivál a geográfia és rokontudományai legnagyobb és leglátványosabb hazai ren­dez­vénye. A különleges program célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, valamint az expe­dí­ciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát!

A részletes program megtekintéséhez látogasson el honlapunkra:  www.felfedezoknapja.info

További információ:

Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Képanyag:

• Barlangi felvételek (Fotó: Egri Csaba)
  • 2013 évi Felfedezők Napján készült felvételek (Fotó: Süveg Áron)
  • A rendezvény logója (FN_logo.jpg)

A szervezők

• Dr. Nagy Balázs, a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke (nagy_balazs_elnok.jpg)
  • Heiling Zsolt, a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány alapítója (heiling_zsolt_alapito.jpg)

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca