2014. máj. 16., péntek 23:57

Sajtóközlemény (2014. május 17.)

Irimiás Balázs kapta 2014-bena Magyar Felfedező Nagydíjat

2014. május 17-én, a Felfedezők Napján ismét átadta a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány a Magyar Felfedező Nagydíjat. Az elismerést a kuratórium Irimiás Balázsnak, a Csoma Szobája Alapítvány vezetőjének ítélte oda nemzetközi hírű expedíciós feltáró, kulturális örökségmegőrző és értékteremtő himalájai munkája elismeréseként. Az oklevelet Dr. Nagy Balázs, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Mari László a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára adta át.

Kultúramentés és Napiskola-építés a Himalájában

Egy himalájai kerékpártúrából műemlékmentő, oktató, iskolaépítő misszió lett, amely mára Magyarország egyik legnagyobb önkéntesküldő szervezete is. Mindezek szülőatyja Irimiás Balázs építész, akinek munkája eredményeként már hat éve rendszeresen indulnak nyaranta magyar önkéntesek, hogy a Kőrösi Csoma Sándor által egykor lakott Zanglai Palota helyreállításán és állagmegőrzésén dolgozzanak India nyugat-tibeti részén. Nemzetközi együttműködésben már több himalájai sztúpa helyreállításának szakmai vezetése is a Csoma Szobája Alapítványhoz köthető.

Sokéves értékmentő és értékteremtő munkája során a Csoma Szobája Alapítvány mindig is tudományos igényességgel állt hozzá az új kihívásokhoz és nehezen megközelíthető, magashegyi terepen végezte munkáját. Mindezt pedig a jelen összefüggéseibe helyezve, a helyi emberek érdekeit szem előtt tartva tette.

Az Irimiás Balázs vezette Csoma Szobája Alapítvány, Kőrösi Csoma Sándor emlékére elkezdte egy szolár elven működő, télen is a Nap által felmelegített iskola felépítését, ami az önkéntesek áldozatos munkájával, valamint a magán- és az üzleti szféra támogatásával valósul meg. A Himalájában eddig felépült Napiskolák a civil összefogás határokon átívelő erejének legjobb példái.

Felfedezők Napja – ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

A Felfedezők Napja megrendezésével a szervező Földgömb magazin alkotóinak célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, az expe­dí­ciók tudományos gyökereire, egyúttal kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát! A Felfedezők Napja – az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül!

További információ:

Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Képanyag:

Irimias_1.jpg   Havas sztúpák a zanglai palotához vezető ösvényen (Fotó: Irimiás Balázs)

Irimiás_2.jpg   A Dalai Láma áldását adta a munkár, áldást kért a folytatásra. A kép jobb szélén Irimiás Balázs a Magyar Felfedező Nagydíj tulajdonosa (Fotó: A Dalai Láma testőre)

Irimias_3.jpg   Túra a folyó jegén (Fotó: Irimiás Balázs)

Irimias_4.jpg Panoráma a Zanglai Palota felé a Csoma Napiskolából

Irimias_5.jpg   Az új Napiskolát birtokba vették a gyerekek