Pannon Csillagda Látogatóközpont

GALAKTIKUS ŰRTURIZMUS - MINDENKINEK! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2012-ben nyitotta meg Magyarország elsőszámú csillagászati ismeretterjesztő központját a Magas-Bakony szelíd lankái között található Bakonybél településén. A 800 m2-es komplexum főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

A hazai turisztikai palettán egyedülálló a csillagászati és űrkutatási ismereteket élményszerűen közvetítő, komplex látogatóközpont. Bakonybélre azért esett a választás, mert  itt igen minimális fényszennyezettség, ami pedig a nagyvárosokban ellehetetleníti a csillagászati tevékenységeket.  Nem úgy a bakonyi kistelepülésen, ahol tiszta időben valósággal ragyog a Tejút.

A Pannon Csillagdában található obszervatóriumi minőségű távcsövek az éjszakai égbolt titkain túl, a legközelebbi csillag, a Nap speciális vizsgálatát is lehetővé teszik. Ha a légköri körülmények megfelelőek, és a Nap is aktivitást mutat, akkor döbbenetes látvány tárul a látogatók elé, ahogy a H-alpha távcső felfedi a napkitörések izgalmas világát.

A mintegy 400 m2 alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállításon találkozhatunk a híres Gibeon meteorit 22 kg-os példányával, a Holdra szálló űrhajósok kiképzésében használt, F104 repülő katapult ülésével, az Opportunity Mars robot pontos másolatával. Megismerhetjük Galilei és Newton csillagászati felfedezéseit, és gyönyörködhetünk Ladányi Tamás asztrofotós tájképeiben. A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A nagyfelbontású projektorrendszer 8 m átmérőjű kupolára vetíti a filmeket. A szédítő minőségű kép, az 5.1-es hang, az IMAX mozikból ismert fotelszékek mind-mind hozzájárulnak a Galaktikus Űrturizmus páratlan élményéhez.

pannon csillagda illusztracio

Pannon Csillagda Látogatóközpont

A Pannon csillagda Magyarország első számú csillagászati élményközpontja.
Bakonybél, Szt. Gellért tér 9., tel.: (06-88) 461-245
E-mail:  info@csillagda.net, honlap:  www.csillagda.net

Kapcsolódó anyagok: Pannon Csillagda Látogatóközpont

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon