A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának feladata a médiapiac zavartalan, eredményes működésének elősegítése. A szervezet felügyeli a médiaigazgatási szabályok teljesülését, védi a médiaszolgáltatók és a fogyasztók érdekeit, továbbá kezdeményező szerepet vállal a médiaműveltség, médiatudatosság fejlesztésében.

A Médiatanács a tartalomfelügyeleti feladatai mellett a kultúrafinanszírozás terén is jelentős szerepet vállal. A szervezet által működtetett Magyar Média Mecenatúra program pályázati forrást biztosít új, színvonalas televíziós alkotások gyártásához, illetve hozzájárul a helyi televíziók és rádiók működéséhez, műsoraik elkészítéséhez. Célja, hogy a magyar alkotók támogatásának köszönhetően a nézők és a hallgatók minél több minőségi tartalom közül tudjanak válogatni. A program Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázatának keretében neves rendezők tollából igényesen elkészített, díjnyertes alkotások kerülnek ki. A Médiatanács a pályázat fennállása óta 82 ismeretterjesztő film elkészültét támogatta több mint 670 millió forinttal.

Magyar Média Mecenatúra Filmsarok

A Felfedezők napján a Magyar Média Mecenatúra Filmsarokban három olyan ismeretterjesztő alkotást mutatunk be Önöknek, amelyek elsőként nyertek támogatást a programban és színvonalas képi megjelenítésüknek köszönhetően méltán vihetik hírét a magyar ismeretterjesztő filmes szakmának a Felfedezők napján is.

Csendes gyarmatosítók

Magyar ismeretterjesztő film 26’
Rendező: Mosonyi Szabolcs
Gyártó: NatFilm Hungary Kft.,
Producer: Bagladi Erika

A fajok vándorlása nem új keletű. A kereskedelem, utazás fejlődésével a kikötők, repülőterek, pályaudvarok kiváló terepei a különböző földrészekről érkező „potyautasoknak". Új környezet, új klíma, új vetélytársak, új kihívások várnak a hívatlan élőlényekre. Őshonos és bevándorló fajok versengenek az élőhelyért, a táplálékért, kereszteződéssel hibrideket hozhatnak létre. A hétpettyes katicabogár nagyra nőtt versenytársaival küzd az élelemért, a folyami rákot halálos betegséget terjesztő vírussal fertőzik meg a távoli rokonok, az őshonos kagylók kiszorulnak a kövekről, a hazai meztelencsigák letarolt növényzetet találnak, a vöröshangyáknak, a földben fészkelő darazsaknak menekülniük kell az inváziós fajok elől. Az élővilág a szemünk előtt alakul át. Az a látszólag ártalmatlan, "csendes gyarmatosítás" lassan globális méretű problémává terebélyesedik.
A film 2013-ban elnyerte a Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál fődíját, Montenegróban Golden Olive-díjat kapott, Szlovákiából a nyitrai Nemzetközi Agrofilm Fesztivál 2. helyezését vihette haza.

A rendezővel, Mosonyi Szabolccsal készült interjú a Médiatanács blogján olvasható.

Az időgyűrű ura

Magyar ismeretterjesztő film 26’
Rendező: Tóth Zsolt Marcell
Gyártó: T. ZS. M. Filmgyártó Bt.,
Producer: Tóth Zsolt Marcell, Molnár Attila Dávid
Szerkesztő: Lerner János
Forgatókönyv: Molnár Attila Dávid
Operatőr: Tóth Zsolt Marcell
Gyártásvezető: Brinner Zoltán
Szereplő: Varga Livius
Készült a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely közreműködésével.

A Természefilm.hu fiatal csapatának filmje a Kárpát-medence élővilágát mutatja be Kárpátalján, Erdélyben és Magyarországon. A Felfedezők napján bemutatott epizódban a mintegy hét évezredet átfogó időutazás egy jellegzetes kárpát-medencei középhegységi tölgyerdőből, egy több száz éves tölgyfa lombkoronájából indul. Az erdő többszintes, „emeletes” élőhely, ahol – legyen tűlevelű vagy lombos erdő – a talajtól a lombkoronáig minden szint igazi táplálékforrás, ugyanakkor valóságos küzdőtér. Apró és termetesebb lakóinak éjjel-nappal meg kell küzdeniük – olykor egymással is – a táplálékért, a párjukért vagy pusztán a fényért.

Az alkotókkal készült interjú a Médiatanács blogján olvasható.

Dinoszauruszok és vadászaik

Magyar ismeretterjesztő film 26’
Rendező: Dr. Babinszki Edit
Gyártó: Titánia-Master Pro Kft.
Producer: Tóth Ákos

"Csupán másfél méter hosszú, körülbelül 25-30 kg súlyú és mégis, 85 millió évvel a halála után alaposan felbolygatta a tudományos világot: előkerülése miatt újra kell gondolni a világ gerincesősállat-földrajzával kapcsolatos eddigi ismereteinket..." - mint egy egzotikus, távoli vidéken játszódó kalandfilm kezdete... A legtöbben az őslénykutatókat vadregényes tájakon, sivatagokban, dzsungelekben "vadászó" kalandoroknak képzelik. Ám látványos, izgalmas és fontos leletek hazánk területéről is előkerülnek. A bakonyi magyar dinoszauruszkutató expedíciók hétköznapjai nem kevésbé bővelkednek izgalmakban, mint bármely másik, egzotikus tájon zajló társaik. A tikkasztóan meleg, a termeléssel felhagyott iharkúti bauxitbánya mélyéről előkerülő csontok a szemünk előtt elevenednek meg. Ősi Attila paleontológus vezet végig a felfedezéstől a felismerésig vezető hosszú és néha igen kacskaringós úton.

A rendezővel, Dr. Babinszki Edittel készült interjú a Médiatanács blogján olvasható.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa

Telefon: (+36 1) 468 0673, E-mail: info@nmhh.hu,  Honlap:www.nmhh.huA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Felfedezők Napja szakmai támogatója

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon