2014. máj. 16., péntek 10:14 — Hírek

Klímakutatás a Föld legmagasabb tűzhányóján

Milyen válaszokat adott az Ojos del Salado a kutatóknak idén februárban a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíción?

A geográfusok begyűjtötték az adatokat és újabb vizsgálatokat is kezdtek a Puna de Atacama-fennsíkból kimagasodó óriástűzhányón.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány által 2012 januárjában indított állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíció bolygónk legmagasabb vulkánján, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányón zajlik. Ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma-) méréssorozat a Földön. A 2014 februárjában lezajlott, második expedíció már konkrét eredményekkel is büszkélkedhet. A két éve folyamatosan mérő műszerek adatait a kutatók idén begyűjthették, valamint további vizsgálatokat is végeztek. Az expedíció szakmai jelentősége, hogy a vizsgálati helyszín olyan terep, amelynek környezeti extremitása ismert ugyan, de mindezek alapjai, kialakító fő tényezői még feltáratlanok. A hosszú távú monitoringvizsgálat a terepi adat­gyűj­téssel, majd -feldolgozással az extrém helyszín olyan környezeti paramétereiről ad információkat, amelyek változásai egyben a klímaingadozás dinamizmusának, következményeinek jelzői is. Az első eredményekről is beszámol a Felfedezők Napján az expedíció vezetője Nagy Balázs a Nagyszínpadon 12 órakor kezdődő előadásában. További részletekért látogasson el az expedíció honlapjára!

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de javasoljuk, hogy a Felfedezők Napja Facebook oldalán az "OTT LESZEK" gomb megnyomásával jelezze részvételét! A rendezvény híreit nyomon követheti a szerzvező Földgömb magazin Facebook oldalán is, vagy az időképen! Találkozzunk május 17-én szombaton Budapesten a Millenáris D-csarnokában! A rendezvény szervezője A FÖLDGÖMB magazin.

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon