Gortani Expedíció

10 gortaniA Földön szinte nincsen olyan hely, ahova ember ne tette volna a lábát. Az utolsó, még felfedezésre váró területek között van a föld mélye, ahol még van esély elsőként megtalálni azt, amit az évezredes sötétség eddig minden szem elől elrejtett. A barlangok világa kemény, fáradtságos munkával, alapos felkészüléssel, sok kitartással, nem kevés veszéllyel és persze óriási szerencsével még számtalan csodát nyújthat. Ez, és ennek az élménynek a megosztása azokkal, akik társak a nehéz cipelésekben, hóban, fagyban, kitéve magukat a hegyek veszélyeinek, lavináknak, viharoknak – nos, ez a válasz arra, hogy mi vonzza, hajtja a barlangkutatót.

A Gortani Expedíció kutatási területe az észak-olaszországi Canin-plató, ahol a 20 éve folyó magyar kutatások több mint 21 km újonnan felfedezett járattal növelték meg a Michele Gortani-barlangrendszer hosszát. Az expedícióban eddig összesen 175 ember vett részt, a rendszeresen visszatérő magot egy 25 fős elszánt csapat alkotja.

Az érdeklődők bepillantást kaphatnak a föld alatti kutatások mikéntjébe, a hosszú évek alatt elért eredményekbe. Megtudhatjuk, milyen nehézségekkel és veszélyekkel kell szembe néznie egy barlangkutatónak, miért kellenek hosszú évek egy 200 m-es kürtő leküzdéséhez, és mi jelenti a legnagyobb kényelmet az egy hetes föld alatti táborozás során. Megismerkedhetünk a barlangban való közlekedés technikájával és felszereléseivel, barlangok ásvány és formavilágával, az új feltárások tudományos jelentőségével, és a legújabb technikák kihasználásának lehetőségeivel.

(Ha érdekli a téma, hallgassa meg Börcsök Péter és Szabó Lénárd előadását a Földszinti előadóban, 14.30 órakor!)

 

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon