Tegzesek nyomában Nyugat-Pápuán

A Természet Felfedezése Alapítvány meghatározóan természetvédelmi problémák kezelésével foglalkozik. Munkatársaink ezen belül a természeti értékek feltárásával, kutatásával, (természetvédelmi) oktatással és tudatformálással, valamint a természetvédelmi értékek megóvásával, kezelésével és bemutatásával foglalkoznak.

Raja Ampat-on zajló kutatási programunk során a PapuaParadise EcoResort stábjának segítségével 2010 és 2013 között összesen 5 alkalommal, alkalmanként 3-6 hetes időszakban folytak fénycsapdás gyűjtések Batanta szigetén (Indonézia, Nyugat-Pápua, Raja Ampat). A 60 km-nyi hosszú, 15-20 km-nyi széles, 1.000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságú, érintetlen esőerdővel borított trópusi sziget vízfolyásai mentén zajlott a feltárás, mely célja a sziget tegzes (Trichoptera) közösségének feltárása, és az új fajok tudományos leírása. Ezidáig 10 vízfolyásnál (kis patak és hajózható folyó) tevékenykedtünk, melyek többségén soha nem járt kutató (vagy fehér ember), némelyikhez pedig a helybeliek is csak munkánk során jutottak el először.

Már az első gyűjtések eredményeként kiderült, hogy eddig ismeretlen, párját ritkító tegzes-változatosság jellemzi a sziget vízfolyásait. Ezt felismerve egy szisztematikus kutatási program keretében zajlik a feltárás, melynek során 2014. január-februárjában már hálóval történő nappali és lámpánál történő egyelő gyűjtéssel kiegészítve is zajlottak a csapdás gyűjtések. A helyszínen gyűjtött anyag válogatása és tartósítása után, Magyarországra szállítva itthon került feldolgozásra, leírásra és publikálásra Prof. Dr. Oláh Jánoshoz. Az első, 2012-es publikációban 40, a második, 2013-ban megjelent cikkben 34 tudományra új tegzes került leírásra. A 2013-ban és 2014-ben gyűjtött anyagból még várhatóan legalább ennyi új faj előkerülése és leírása várható.

alapitvany

A Természet Felfedezése Alapítvány

„Hát akkor fedezzük fel!” – 4921 Kisar, Árpád u.26.
Telefon: (20) 427-1747. E-mail: term.felfed.a@gmail.com

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon