2014. máj. 17., szombat 18:00 — Nagyszínpad

Tudományos módszerek a barlangkutatás szolgálatában

Előadó: 

Minden földrajzi felfedező álma, hogy a világ egy olyan darabkáját pillanthassa meg, ami addig az emberek elől rejtve volt. A Földön egyre kevesebb ilyen élményre van lehetőség, a felszínen alig van olyan terület, amin ne járt volna legalább egy expedíció, vagy ne fényképezték volna le az űrszondák centiméteres felbontással. Ha azonban bekukkantunk a felszín alá, vállalva az ezzel járó nem kevés nehézséget és küzdelmet, akkor megérezhetjük azt, amit a klasszikus időkben a hajósok érezhettek a horizonton felbukkanó új szárazföld láttán. A barlangok világa még számtalan felfedeznivalót tartogat, és még csak nem is kell érte a Föld egy távoli szegletébe utazni, hiszen akár itt, Budapest közepén is több tucat kilométer ismeretlen járat vár még a feltárásra.

Új barlangot találni azonban sokszor nem könnyű feladat, minden tudásunkat és leleményességünket be kell vetnünk a siker érdekében. Az előadás ízelítőt ad abból, hogyan tud hozzájárulni a geodézia, a geofizika, vagy akár a részecskefizika a barlangok kutatásához.

DSCN0522 resize korr

Surányi Gergely

PhD, geofizikus, tudományos főmunkatárs. Kamaszkora óta szenvedélye a barlangkutatás, elsősorban az ismeretlen járatok felfedezését célzó feltáró kutatás. Eleinte csak kétkezi munkával, később tudományos pályára lépve minden lehetséges eszközzel és módszerrel próbált új barlangokat vagy barlangszakaszokat találni. Kutatótársaival, az ARIADNE Egyesület tagjaival együtt az elmúlt bő 25 évben szerencsére sokszor átélhette a felfedezés semmivel össze nem hasonlítható érzését. Az MTA Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport munkatársaként jelenleg is több, a barlangkutatást (is) segítő geofizikai módszer fejlesztésen dolgozik.

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon