2014. máj. 17., szombat 17:00 — Nagyszínpad

Napiskola a Himalájában, önkéntesek a fellegekben

Előadó: 

Már 6 éve rendszeresen indulnak nyaranta magyar önkéntesek, hogy a Kőrösi Csoma Sándor által lakott Zanglai Palota helyreállításán és állagmegőrzésén dolgozzanak. Nemzetközi együttműködésben már több himalájai sztúpa helyreállításának szakmai vezetése is a Csoma Szobája Alapítványhoz köthető. Bár a helyszínek nyári megközelítése is expedíciós jellegű, a 2011-es téli, még inkább az volt. A részlegesen befagyott Zanszkár folyó jegén kellett eljutni a Himalája egy eldugott völgyébe, ami újabb kihívást hozott az alapítvány látóterébe. Azóta önkéntesek tucatjai el is kezdték a himalájai tél időszakában is tüzelőanyag nélkül üzemelő napiskola felépítését, az egykori Zanglai királyság 5 falujának diákseregét kiszolgálandó.

Hogyan lett egy himalájai kerékpártúrából műemlékmentő, oktató, iskolaépítő misszió, amelyik mára Magyarország egyik legnagyobb önkéntesküldő szervezete is?

Chadar 2314 1000 resize

Bulcsu 1070892 parcor 1000 resize

Irimiás Balázs

közgazdász, építész, a tokiói Waseda Egyetem műemlékvédelmi doktorandusza, a Csoma Szobája Alapítvány kuratóriumának elnöke. Szakterülete a himalájai magashegyi építészet kutatása és helyreállítása. Korábban 4 éven át a kambodzsai Angkor romterületén végzett helyreállítási munkálatokat, felmérést, állagmegőrzést, ásatások szervezését, a japán Waseda Egyetem és a magyar Angkor Alapítvány csapatának tagjaként. Később az indiai Himalájában szervezte meg a Kőrösi Csoma Sándorhoz köthető műemlékek megmentését.

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon