2014. máj. 17., szombat 17:30 — Földszinti előadó

Új mélységi rekord Magyarországon – A Bányász-barlang feltárása

Előadó: 

Tudományos kutatás vagy inkább kaland? A barlangi feltárás, mint kutatási tevékenység, már hangzásában is izgalmas. A célhoz vezető út olyan kalandos, hogy aki ezt a tevékenységet egyszer elkezdi, a rabjává válik, még akkor is, ha a felfedezés csak nagyon ritkán engedi ünnepeltetni magát. A sokszor fájdalmas és kellemetlen körülmények ellenére is 10-15 órát extázisban dolgozunk, ha megérezzük az új világ közelségét, amibe belépve egy olyan birodalomba érkezünk, ahol még soha senki nem járt, és tökéletesen érintetlen. Ahol a tökéletes csönd és a természet felmérhetetlen alkotó erőinek izgalmas egyvelegét érezhetjük meg.

Újra és újra azon vesszük észre magunkat, hogy már megint ott vagyunk a barlang fenekén egy kalapáccsal a kezünkben. És miért? Mert amikor 15 óra kemény munka után kijövünk és lerúgjuk a gumicsizmánakt, az elmagyarázhatatlanul felemelő érzés. Már 50 éve állt a múltbéli barlangi mélységi rekorder a dobogó első fokán, melyet éveken át próbáltunk túlszárnyalni. Idén március 15-én kollektívánknak sikerült lejutni Hazánk jelenlegi legmélyebb barlangi pontjára a Bányász-barlangban.

amphorakep

Rántó András

Kertészmérnök, barlangkutató, barlangi kutatásvezető. Szakterülete a Bükk barlangjainak kutatása. 15 évesen, amikor elkezdett barlangászni, már tudta, hogy kutató lesz. A barlangászat vonzerejévé az ismeretlen felfedezése vált, mindezek mellett a sport teljesítmény és a fizikai kihívások is roppant módon megnehezítették a dolgát. Igyekezett minél hamarabb megszerezni az önálló kutatási tevékenységhez szükséges képesítéseket, hogy megpróbálhasson pontot tenni az őt foglalkoztató tucatnyi feltárással kapcsolatos kérdés végére. Egész életében – mint minden kutató – valami rendkívülit szeretett volna találni. Bízik benne, hogy a kitartó munka meg fogja hozni gyümölcsét...

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon