2014. máj. 17., szombat 19:00 — Emeleti előadó

A Harmadik Nemzetközi Duna-expedíció (JDS3): Új módszertan alkalmazása a folyamkutatásban

Előadó: 

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) harmadik alkalommal rendezte meg a Duna nemzetközi felmérésére irányuló hét hetes munkát a folyam mentén, három hajóval Regensburgtól lefelé a Duna-Deltáig 2013. augusztus-szeptember folyamán. A munkában számos szakértő működött közre a Duna-menti országokból olyan újabb módszereket alkalmazva, amelyeket most próbáltunk ki első alkalommal a vizsgált 2400 folyam km. mentén.

Ezeket az eljárásokat, valamint a folyam biológiai és hidromorfológiai állapotát az előadás során számos fényképpel illusztráljuk, bemutatva az eddigi eredmények egy részét is. A teljes Végső Jelentés várhatóan szeptember folyamán kerül nyilvánosságra az ICPDR honlapján.

dunaexpedicio eloadas

Csányi Béla

Biológus, PhD, Vízi makrogerinctelenek. Szakterülete: halak és a biológiai vízminősítés. A magyarországi vizek hidrobiológiai állapot-felmérésével foglalkozik, részletesebben a Szigetköz, a Kis-Balaton, a Balaton, valamint a paksi Duna-szakasz víztereivel. Három nemzetközi Duna-expedícióban vett részt, kettőnek tudományos vezetőjeként dolgozott. Kollégáival a magyarországi Dunán kifejlesztett egy mélyvízi halászati módszert és az ugyancsak mélyvízi vízterek makrogerinctelen állományainak felmérésére, ezeket a mintavételi módszereket sikerrel alkalmazták a romániai Al-Dunán és a Harmadik Nemzetközi Duna-expedíción is.

banner 7PROBA 2014

banner 2014 pedaloca

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon